
22 listopada 2025 roku odbyły się warsztaty pt. „Analiza etykiet produktów spożywczych i obliczanie kalorii składników, ilości białek, tłuszczy. Cukier w diecie” zrealizowane w ramach projektu „Mierzymy świat – matematyka w naturze”, sfinansowanego przez Fundację mBanku w programie mSilnia. Podczas warsztatów uczniowie zapoznali się z informacjami, jakie mogą odczytywać na etykietach produktów spożywczych. Zwrócili szczególną uwagę na konserwanty, barwniki i inne środki chemiczne, które są dodawane do żywności. Młodzież zapoznała się z dziennym zapotrzebowaniem kalorycznym osób w zależności od trybu życia i wieku. Uczniowie odszukiwali w wykreślankach nazw nietypowych owoców i warzyw. Obliczali działania matematyczne, których rozwiązaniem był przepis na koktajl owocowy. Następnie przystąpili do samodzielnego wykonywania zdrowego posiłku. Warsztaty przyniosły wiele radości i satysfakcji. Uczniowie miło zaskoczyli się, że owocowy posiłek zawiera w sobie tyle naturalnych cukrów. W drugiej części spotkania młodzież przeliczała ilość cukru zawartego w różnych przekąskach na 100 g produktu i odważała ją na wagach analitycznych. Uczniowie opowiadali o swoich preferencjach dotyczących codziennego spożywania cukrów. Warsztaty były doskonałą okazją do praktycznego wykorzystania matematyki i dietetyki w codziennych sytuacjach.
"Są takie szkoły, które Uczniowie wspominają z sentymentem,
bo czuli się ważni, dobrzy i zdolni..."

87-800 Włocławek
ul. Wieniecka 46